Localizat la intrarea in orasul Sighet, pe drumul dinspre Baia Mare, pe Dealul Dobaies, Muzeul Satului Maramuresean se alatura in anul 1981, Muzeului Etnografic al Maramuresului ca o sectie in aer liber.
Muzeul a fost constituit ca o rezervatie de monumente de arhitectura taraneasca, fiind opera comuna a domnului Framcisc Nistor si a actualului director al institutiei, domnul Mihai Dancus.
In jurul bisericii din lemn adusa din satul Oncesti, se dezvolta un adevarat sat tipic maramuresean. Gospodariile acestuia ii permit vizitatorului sa inteleaga esenta arhitecturii traditionale Tarii Maramuresului, asa cum a fost structurata de-a lungul secolelor.
Ulitele principale drepte, impreuna cu cele intortocheate se intalnesc cu poteci si prilazuri ce alcatuiesc o structura intima a asezarii si converg ca in toate satele maramuresene, spre biserica.
Casele expuse in muzeu sunt construite din lemn cioplit de catre mesterii din zona si ilustreaza locuinte tipice slave, evreiesti, maghiare, germane si romanesti din secolele XVII si XVIII. Acestea sunt pastrate in conditii foarte bune atat in interior cat si in exterior, impreuna cu motivele originale de pe usi si inscriptiile in chirilica si araba.
Muzeul Satului Maramuresean din Sighetu Marmatiei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul Satului Maramuresean din Sighetu Marmatiei
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Sighetu Marmatiei
Coordonate GPS: 47.9193268,23.9302616
Piatra Tisei este un abrupt stancos impresionant inalt de 80-100 m, aflat in Muntii Ignis, aproape de localitatea Sighetu-Marmatiei.
Acest abrupt este situat in mijlocul depozitelor sedimentare mioce
Piatra Goala (Piatra Iepii) reprezinta un sector stancos situat la obarsia Vaii Iepii,in Muntii Ignis. Zona ofera o frumoasa panorama spre Depresiunea Maramuresului.
Comunitatea israelita din Sighet isi are originile inca de la inceputul secolului al XVII-lea. In 1780, se construieste prima sinagoga cu acordul Imparatului Josef al II-lea. Comunitatea se dezvolta s
Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetul Marmaţiei, judeţul Maramureş, nu este pentru oricine. Este un muzeu al durerii de unde ieşi marcat de cruzimea de care pot da do
Lacul Teplita reprezinta un lac format in urma excavatiei terenului, aflat in apropiere de localitatea Sighetu Marmatiei (langa raul Tisa).
Suprafata acestuia este de 4 ha, fiind folosit ca lac de ag
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.