Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Galata din Iasi a fost ctitorita la sfarsitul secolului al XVI-lea (1582-1584) de catre domnitorul Petru Schiopul, fiind inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004. Manastirea este situata pe un platou de pe dealul Miroslava, putand fi observata cu usurinta din diferite locatii ale Iasului.
Biserica are aspectul unei fortarete, fiind inconjurata de ziduri prevazute cu creneluri si avand un turn clopotnita inalt la intrare, In trecut a servit ca loc de aparare si uneori ca resedinta domneasca.
Ca urmare a lucrarilor de restaurare a bisericii desfasurate intre anii 1961-1971 cu sprijinul Mitropoliei Moldovei si Sucevei si a statului au fost consolidate zidul de incinta, turnul clopotnita si cele doua turle ale bisericii, si a fost reconstituit acoperisul. Cercetarile arheologice desfasurate aici au dus la descoperirea mai multor morminte, printre care si cel al Mariei Amirali din Rodos, sotia lui Petru Schiopul. De asemenea, a fost reconstruita o parte din Palatul Domnesc de odinioara, pastrandu-se unele ruine conservate la nivelul parterului si pivnita.
Biserica este construita in plan triconc, fiind impartita in pridvor inchis, pronaos, gropnita, naos si altar. Pridvorul are o bolta semisferica si trei ferestre terminate in arc frant. Intrarea in pridvor se facea prin partile de sud si nord, prin usi cu chenare semisferice. Astazi este functionala doar intrarea dinspre sud.
Manastirea Galata este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Galata
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi
Coordonate GPS: 47.146255,27.569071
Biserica de lemn din Ciurbesti (comuna Miroslava) a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004. A fost construita in 1806 si are hramul Sfantul Nicolae.
Acces: DN 24,
Rezervatia Naturala Valea Lunga se afla in apropiere de Iasi si este o rezervatie naturala de tip floristic.
Ocupa o suprafata totala 0,20 hectare si a fost infiintata pentru a proteja o leguminoasa
Cladirea ridicata intre anii 1930-1934, a fost proiectata de arhitectul Constantin Jotzu si construita de inginerul Emil Prager. Initial, cladirea trebuia sa fie sediul Fundatiei Universitare Ferdinan
Palatul Culturii, creatia arhitectului I.D. Berindei, a fost inaltat in perioada 1906-1925. Palatul este asezat pe ruinele curtii domnesti medievale, mentionate documentar la 1434. El este construit i
Rezervatia Naturala Padurea Uricani se afla in regiunea dealurilor mijlocii din Podisul Moldovei, judetul Iasi si este o arie protejata de interes stiintific national, de tip forestier.
Rezervatia se
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.