Apasati pe imagini pentru vizualizare
Complexul baroc Şomuleu este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic din centrul şi estul Europei, dar şi un important monument istoric din Transilvania.
Zeci de mii de credincioşi se adună în fiecare an, pe 15 august, când se sărbătoreşte hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.
De două ori mai mulţi credincioşi vin în acelaşi loc, de Rusalii, ca prilej de bucurie cu ocazia sărbătoririi victoriei împotriva principelui Ioan Sigismund, cel care îşi propusese să impună religia unitariană pe aceste meleaguri.
Aflat la baza dealului Şumuleul Mic, complexul a fost construit la începutul secolului XIX (1804), pe fundaţiile unei mănăstiri ridicate de Iancu de Hunedoara (Mănăstirea Franciscană) cu patru veacuri înainte. Biserica este condusă şi acum de către călugări franciscani, care au ridicat o capelă dedicată Sfântului Anton.
Un element inedit este adus de orga cu peste 2.500 de tuburi, unul dintre primele şase astfel de instrumente aduse în Europa, în 1930-1931.
Totuşi, cel mai important atribut al complexului este statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se spune că ar fi adus victoria în timpul luptei mai sus menţionate, din 1567. Statuia din lemn de tei are o înălţime de peste doi metri şi este cea mai mare statuie sculptată dintr-o singură bucată de lemn.
În zonă se mai găsesc şi alte biserici de importanţă istorică. Una dintre acestea este cea romano-catolică de la Armăşeni, construită în secolul XVI, în stil baroc, unde s-au păstrat multe picturi murale originale (1655). Tot în zonă, biserica Delniţa, construită în aceeaşi perioadă, în stil renascentist, este de o importanţă deosebită, întrucât aici puteţi admira picturi murale realizate pe exterior.
De văzut mai sunt şi biserica unitară din Cristura Secuiesc, din secolul XI, biserica Feliceni, cetatea ţărănească fortificată de la Cârţa, dar şi Capela ”Sfânta Margareta” din Sântimbru, construită în secolul XV.
Complexul baroc Şomuleu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Complexul baroc Şomuleu
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Miercurea Ciuc
Coordonate GPS: 46.22171,25.481136
Teatrul municipal din Miercurea Ciuc functioneaza in vechea Casa de Cultura, cu denumirea de "Csiki Jatekszin", deschizandu-si portile pentru public in septembrie 1999.
Tot in aceasta cladire se afla
Muzeul Secuiesc al Ciucului a fost infiintat in anul 1930 de Asociatia Muzeelor din Ciuc, fiind institutionalizat in 1949. In 1970 s-a mutat in cetatea Miko, monument istoric subordonat consiliului lo
Cetatea Miko din Miercurea Ciuc a fost construita din ordinul lui Miko Ferenc, consilierul principelui Bethlen Gabor, pentru a opri patrunderea inamicului dinspre Ghimes. Cladirea a fost realizata in
Biserica Sf. Augustin din Miercurea Ciuc este o biserica parohiala si are proportiile unei catedrale.
Biserica Sf. Augustin a fost sfintita la data de 29 august 2009 cu ocazia centenarului eparhiei s
Mlastina cu Borviz reprezinta o arie naturala protejata, cu suprafata totala de 12 ha situata pe teritoriul administrativ al comunei Sancraieni, la 7 km de municipiul Miercurea Ciuc.
Este o mlastina
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.