Apasati pe imagini pentru vizualizare
Palatul de Justitie din Cluj este situat la intersectia Pietei Stefan cel Mare cu Calea Dorobantilor, intr-o cladire construita in stil eclectic, intre anii 1898-1902. Planurile constructiei au fost realizate de catre asociatia de proiectanti Epitotarsasag, Kotsis, Smiel, Fodor es Reisinger.
Datorita complexitatii arhitecturale si a istoricului sau, Palatul de Justitie este unul dintre monumentele de seama ale municipiului Cluj Napoca.
Cladirea face parte din ansamblul arhitectonic din Piata Avram Iancu, din care face parte si Opera Romana, Teatrul National, Palatul Regionalei Cailor Ferate, Palatul Prefecturii, Palatul de Finante si Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe.
Palatul are forma unui patrulater neregulat si contine 13 curti interioare, planificate pentru a asigura ventilarea si iluminarea incaperilor existente. Prezinta doua intrari, una nordica si una vestica.
Fatadele constructiei sunt bogat ornamentate, avand la intrarea cate un portic alcatuit din patru coloane dorice care sustin un balcon la primul etaj. Frizele sunt decorate cu motive vegetale, ghirlande, console si figuri rondo-bosso. Arcele si ancadramentele ferestrelor sunt decorate cu figuri umane sculptate in piatra. Pe acoperisul fatadei vestice se afla o cupola de 9 m latime si 29 m lungime, inalta de 8,6 m, fiind ornamentata cu piese din fier forjat si o invelitoare dintr-un strat de solzi de eternit.
Pentru o perioada, cladirea Palatului de Justitie a adapostit si alte institutii de stat ca Biblioteca Judeteana Octavian Goga din Cluj, Editura Kriterion, Facultatea de Stiințe Economice, Scoala Populara de Arta, Notariatul de Stat etc.
Palatul de Justitie din Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Palatul de Justitie din Cluj Napoca
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Cluj Napoca
Coordonate GPS: 46.7712212,23.5989628
Biserica Reformata de pe Ulita Lupilor a fost construita pe actuala strada Mihail Kogalniceanu din Cluj Napoca, fiind cunoscuta si sub numele de Biserica Reformata Centrala. Lacasul de cult a fost ina
Casa Filstich-Kemeny din Cluj-Napoca, una dintre cele mai frumoase cladiri ale epocii sale, a fost declarata monument istoric. La parterul cladirii, imediat dupa poarta, se poate observa un cadru de u
In cadrul acestui edificiu au functionat pe rand pana in anul 1948, cand a avut loc nationalizarea, depozitul Triska, reprezentanta si atelierul de reparatii al pianelor Wirth.
Cladirea a fost sediul
Casa Kovary din Cluj Napoca este o cladire aflata langa Muzeul de istorie. Construita in stil clasicist la sfarsitul anilor 1840, Casa Kovary a functionat o perioada drept han.
Aici a locuit istoric
Biserica Evanghelica-Luterana Sinodo-Prezbiteriana din Cluj este un lacas de cult ce apartine Bisericii Evanghelice Luterane din Romania, situat pe strada 21 Decembrie nr. 1.
Asezamantul religios a fo
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.